Art Deco – Throwback til 20’er looket

Miami lå stort set øde hen med sine palmer, kystlinje og varme klima. Lige indtil starten af det 20. århundrede, hvor entreprenører fik en idé.  

I starten af 1920’erne tog Miami Beach rigtigt form, og det der var grundstenen til det vi i dag kender som Art Deco distriktet tittede frem. Fyldt med fancy hoteller, blev området et sted man tog til for at vise sig frem og holde en pause fra hverdagen.

Lykken varede dog kort, for en orkan kiggede forbi og ødelagde alt omkring sig, inklusiv en stor del af det omkringliggende sydlige Florida.

Da man havde sundet sig, og tog fat på genopbygningen af Miami Beach, var en ny arkitektonisk stil fremme, nemlig Art Deco, eller som det hed på den tid, Art Moderne.

Hundredvis af nye hoteller så dagens lys, alle i pastelfarver, og alle i hvad der på den tid var “ground breaking” nyt design med stærke vertikale og horisontale linjer, af og til krydret med lidt zig-zag eller kurver. Hele grundideen var at illustrere bevægelsen mod fremtiden.

Overflødighedshorn af pastelfarver

Ærligt, så er jeg ikke særlig arkitektur interesseret. Overhovedet ikke faktisk. Men der var altså alligevel et eller andet ved det med at se Ocean Drive, og forestille sig 20- og 30’ernes biler og jetsettere tulle rundt med deres silketørklæder om håret og røde læber.

Farverne i området omkring Miami South Beach og Ocean Drive er fantastiske! Alt er lyst og pastelfarvet, og yderst velholdt. Det vil sige alt der er stadig er åbent er yderst velholdt. Hist og her puttede der sig et hotel under ombygning, hvilket krattede lidt i det ellers polerede image.

Langs stranden lå adskillige livredderhuse. Alle i forskellige former og  farver. Efter at orkanen Andrew gik i land i 1992 og smadrede alle husene, er de blevet genopbygget af forskellige kreative sjæle, i virkelig vilde farver!

Hele Miami Beach området er præget af turisme, og kun få steder så jeg lokale der ikke var på arbejde. Det føltes som hvis man søger “den autentiske” oplevelse, og ender i et cirkus af en turistfælde hvor intet er ægte, og alt er en kulisse for at please turisterne bedst muligt.

Dette er mit sidste Miami indlæg, og en kort opsummering må være at det var et fedt sted at rejse alene til. Det er ikke helt min kop the med al den varme der, men det vidste jeg nok egentlig godt i forvejen. Forhåbentlig bliver man klogere en dag, og lærer at holde sig fra +30 graders destinationerne. Men det er nu meget pænt med de farver der! 🙂