Vandretur på Samsø

Samsø blev rammen om min allerførste vandreferie, en ferietype jeg agter at dyrke meget mere i fremtiden!

Som barn kom jeg en del på Samsø i sommerferierne. Det var en god destination at tage på cykelferie til, og så syntes mine forældre at der var noget særligt over ø-stemningen. Jeg er meget enig, og da min bedre halvdel som er vokset op i Kalundborg, blot en enkelt færgetur fra øen, sagde at han altid gerne havde villet se Samsø, slog vi til.

Pitstop i Kalundborg

Udgangspunktet for turen var at vi skulle se det hele! Eller ihvertfald det man kan nå fra onsdag til søndag. Inden vi skulle med færgen, havde vi planlagt et lille besøg i Kalundborg. Her stod den på rundvisning, billard og virkelig snasket grillbarmad. Så var man ligesom igang!

Nordby

Da vi kom af færgen i Ballen Færgehavn, snød vi lidt og tog bussen til Nordby der var turens første destination. Herfra var planen at zigzagge ned igennem øen og til sidst, 4 dage senere, at tage færgen hjem fra Ballen.

Jeg havde glædet mig enormt til at vise Nordby frem. Fra barns ben husker jeg byen som helt fantastisk hyggelig, fyldt med bindingsværkshuse, noget med et gult klokketårn, virkelig gode is, og et meget yndigt gadekær i hjertet af byen. Og vi blev ikke skuffede! Det var præcis så skønt og fint som jeg huskede det.

Nordby bakker, Samsø Labyrinten og Issehoved

Vi havde planlagt en hel dag i nærheden af Nordby, da vi både skulle i Samsø Labyrinten, gå i Nordby Bakker og ud til Issehoved. Sidstnævnte er det aller nordligste punkt på øen, og her kan man se bølgerne fra øst og vest krydse ind over hinanden. Der er et eller andet særligt over både Issehoved og Nordby Bakker, hvor man går på stier der krydser mark, skov og strand, og jeg vil til enhver tid anbefale alle der besøger Samsø, at tage et par gode sko på, og komme derud.

På vej til Issehoved tog vi en tur i Samsø Labyrinten, der med sit areal på 6 ha er verdens største. For at finde rundt i labyrinten, skal man have en stifinder med sig. Stifinderen har form som en quiz, og fåes i mange forskellige kategorier, blandt andet Matador, mad og drikke, Disney og mange flere. Aftensmaden blev indtaget på Brasseriet Nordby 13 i den skønneste aftensol.

Efter to nætter på et af de mest spøjse steder jeg nogensinde har overnattet (det meget lyserøde hus nedenfor), nemlig Devine Hotel, tog vi afsked med fabelagtige Nordby, og bevægede os sydpå i retningen af Toftebjerg.

Toftebjerg, ildsjæle og en æblehave

I Toftebjerg havde vi booket en enkelt nat hos Æblehaven, som vi kunne forstå var en form for Bed and Breakfast etablissement. Stedet havde en helt enormt simpel hjemmeside uden alt for mange informationer, og henviste til booking.com for reservationer. Et sted jeg ellers prøver at komme udenom, så overnatningsstedet får mest muligt ud af mit ophold.

Da vi ankom til Æblehaven, blev vi mødt af Jan og Gitte. Et ægtepar der havde solgt huset på sjælland og sagt deres jobs op for at følge drømmen og agere værtspar for Samsøs turister. Deres entusiasme smittede, og vi blev budt velkomne med åbne arme. Det var intet mindre end en fabelagtig overnatning, og vores fine cirkusvogn og hjemmelavede morgenbrød dagen efter var prikken over i’et efter at have vandret en hel dag.

Samsø var lige så fantastisk som jeg huskede det fra barns ben. Nu med et par “voksenøjne” faktisk bare endnu mere fantastisk med skarpt fokus på lokalt dyrkede råvarer, god madkvalitet og en meget afslappet tilgang til hverdagen og hinanden.

Man hilser naturligvis på dem man møder når man vandrer rundt, og folk virker til at have en oprigtig interesse i at være til stede i nuet.
Den følelse havde jeg ikke helt fået lagt af mig da vi kom hjem, så jeg brugte de første kvarters tid på Nørrebro på at hilse på cyklisterne, hvilket naturligvis ikke resulterede i hilsen tilbage, da folk havde for travlt med at ræse afsted med musik i ørerne. Præcis som jeg selv præsterer at gøre dag efter dag. Måske man kunne lære noget af de nærværende øboer..

Bonusinfo, tilføjet i 2021: Vi har for 3. år i træk netop bestilt bord på Restaurant Skipperly i Ballen. For filan hvor laver de dejlig mad!! <3

Du vil måske også synes om..