Mere Den sorte gryde

Bornholm med egen guide

Den bedste måde at komme helt tæt på et sted, er ved at få en lokal til at vise dig rundt. Jeg er så heldig at have en vaskeægte bornholmer i min vennekreds, og det var ikke svært at få hende overtalt til at give mig the grand tour på solskinsøen!

Caroline er bornholmer, min veninde og kollega, og hun styrede vores forlængede weekend med garvet hånd, og sørgede for at vi kom ud i alle de gode afkroge. Mine ønsker begrænsede sig til at smage sol over Gudhjem og at se den flotte natur. Søndag på vej hjem med færgen kunne jeg sætte kryds ud for begge ting. Kæmpe tak til søde Caroline for at bruge en weekend på at turiste rundt på fødeøen. Det var genialt!

Den sorte gryde – andet end burgersnask

Den sorte gryde er ikke blot en snasket kædeagtig restauration. Det er også navnet på et af Bornholms efter min mening flotteste steder. Man får sådan en fantastisk følelse af at være kommet virkelig langt væk hjemmefra når man står og stirrer op på enorme klipper, og klatrer ned på den anden side for at udforske et klippehulrum.

Smag på Bornholm, du vil ikke fortryde det!

På mine gamle dage har jeg lært at sætte pris på god mad. Det behøver ikke at koste mange penge for at være godt, det skal simpelthen “bare” være af ordentlig kvalitet, og meget gerne lavet helt fra bunden, så man virkelig kan smage kærligheden der er lagt i. Der blev ramt absolut plet da vi kom forbi Ølstauan i Allinge. Caroline fik en solid omgang biksemad, og for mit vedkommende blev det til fiskefilet med hjemmelavet remoulade. Hertil en øl fra det lokale mikrobryggeri Small Batch. Måske hvede? Det kunne ihvertfald ligne mig. Uanset, så bør Ølstauan få et besøg hvis man befinder sig omkring Allinge en dag. Det er seriøst lækkert!

Kongeligt borde- bænkesæt og sol over Gudhjem

Vi var forbi Carolines søde mor for at sige hej, og snakken faldt på en af Bornholms nyeste trækplastre: Bisonerne.
De skulle være nærmest umulige at undgå når man kører en tur igennem området der hedder Almindingen. Så vi tog afsted for at modbevise det, bevæbnet med zoomlinse og madpakker fra bornholms bud på torvehal i Rønne. Absolut fabelagtig madpakke iøvrigt!
Bisonbillederne udeblev, og ikke så meget som en lort blev spottet. Til gengæld fik vi set lidt på HKH Prins Henriks borde- bænkesæt! Da han stadig var iblandt os, havde Prinsgemalen igennem intet mindre end 40 år taget på bukkejagt i Almindingen. Derfor mente man at han skule have doneret et permanent borde- bænkesæt, komplet med monogram og det hele. Det er vi og en masse andre besøgende særdeles taknemmelige for. Det er et fremragende madpakkested!

Tidligere på turen var vi omkring et af øens mange røgerier for at få krydset “smag på sol over Gudhjem” af på min liste. Det blev krydset af, men jeg må indrømme at det ikke gjorde særligt mange gode ting for mig. Men så har man prøvet det!

Naturoplevelser for alle pengene

Hele den forlængede weekend bestod af en perlerække af fabelagtige naturoplevelser. Heriblandt tur til Smaragdsøen og en vandretur hele vejen op og rundt om den, en vandretur i Ekkodalen hvor vi fulgte et klassisk farvesystem rundt og næsten klarede det uden at fare vild på vejen, og så kronen på værket: en tur på Hammershus med guide, i mørke. Her blev fortalt historier om da Leonora Christina og Corfitz Ulfeldt blev sat i fangeskab på Hammershus i 1660, og i allerbedste tegneseriestil flygtede ud af vinduerne midt om natten.
Vores guide der var klædt i for Hammershus tidssvarende tøj, formåede at gøre danmarkshistorie både spændende og medrivende. Det var en kanon oplevelse!

Endnu mere mad på Bornholm

Vi kørte et tæt program med besøg på alle de gode steder, herunder Sørens Værtshus i Nexø der serverer nogle seriøst gode pizzaer, obligatorisk rundkirkebesøg og en tur forbi lakseklækkeriet hvor Carolines far arbejder. Han var super sød og tålmodig, og gav en kæmpe rundtur, samt svarede på noget der ligner 1.000 spørgsmål fra undertegnede.

Inden vi skulle mod færgen søndag, spiste vi brunch på Svaneke Bryghus. Her var der blandt andet øllebrød på buffeten, hvilket jeg aldrig har hverken hørt om før eller prøvet. -Det kan faktisk godt anbefales, og er slet ikke så mærkeligt som det umiddelbart lyder.

Jeg glæder mig allerede til at besøge Bornholm igen. Den ø kan altså et eller andet, og selvom jeg måske ikke altid forstår hvad folk derfra siger, så er de allesammen skidesøde og hjælpsomme når man har spørgsmål. Bornholm, du gør det sgu godt!

Du vil måske også synes om..