3 vandreture i Danmark

Sommerferien 2020 blev for mit og Jespers vedkommende tilbragt med en 3 ugers roadtrip rundt i Danmark. Undervejs fandt vi 3 absolut anbefalelsesværdige vandreruter som fortjener et blogindlæg. Så here goes!

At tage på vandretur et ret nyt for mig, og noget jeg først her de sidste par år er begyndt at gøre mig i. Det kommer helt sikkert af at min søde kæreste hiver mig med ud på lange gåture i det Københavnske miljø i  tide og utide, og jeg tror altså at det er noget der er kommet for at blive! En tur ud i det blå er for mig lig motion, muligheden for at tage billeder, og der hvor nogle af de bedste samtaler med både hinanden og mig selv finder sted.

Hvis du spekulerer over om det er noget for dig med sådan en vandretur, så prøv kræfter med en af nedenstående. Lur mig om ikke det også virker for dig 🙂

Grejsdalen

Turen startde i Jelling hvor vi lige fik tanket op på kultur med et smut forbi Jellingstenen der står og hygger sig i en kæmpe glasmontre.

Ruten er markeret med pæle der er dekoreret med fine skilte med pile i forskellige farver, så man er sikker på at man følger den samme rute. Du starter på bagsiden af Kongernes Jelling museet, og tager du ruten fra ende til anden, er den 16 km lang, hvilket ikke lyder af meget. Til gengæld tager den på den gode side af 4 timer at gå grundet terrænet.

Grejsdalen er en ret lang dal hvis imponerende fald strækker sig over hele dalen. Når du vælger om du vil tage ruten oppefra eller nedefra, vælger du dermed også om du vil gå 16 km op- eller ned af bakke. Vi valgte ned! 🙂 Ruten byder på et ret langstrakt vandfald der dog lidt mere minder om en å end den mere klassiske og bombastiske slags vandfald. Er du ellevild for at læse om industrien der tidligere gjorde brug af vandkraften, kan du besøge Visit Vejle og læse mere om det.

Grejsdalen er med sine 50-70 meter høje, skovklædte skrænter intet mindre end Danmarks dybeste dal. Du finder den lige nord/nord-vest for Vejle, og vi tog toget derop og gik så tilbage til Vejle, godt udstyret med vand og sandwiches i taskerne.

Ærlig talt, Grejsdalen er sgu flot altså! Her er stille, bortset fra lyden af fuglefløjt, og alt var ligesom badet i det her helt særlige grønne lys man kun finder dybt inde i sommerens skove.

Da vi var nået ca. halvvejs igennem ruten, skulle vi over en lille bæk. I kanten af bækken var et lille skilt hvor nogen havde skrevet en lille tekst der opfordrede til at man tog et skovbad i de smukke omgivelser.
Der blev ikke opfordret til at gå i vandet, men i stedet til at man slukkede telefonen, indfandt sig i en behagelig stilling, lukkede øjnene og lyttede, duftede og bare var. Simpelthen gav sit sind et bad i alt den natur man stod lige midt i.
Normalt er jeg ikke så meget til sådanne sanseoplevelser, de plejer ikke at gøre noget positivt for mig. Men lige denne dag virkede det altså! Det der med at stå helt stille lige der midt i dalen under træerne, over bækken og med fugle og bækkens rislen som eneste soundtrack. Det var fedt!

Husby Klitplantage

Fra campingfatter på Nissum Fjord Camping var vi blevet anbefalet at prøve kræfter med Husby Klitplantage, nu vi sådan var på udkig efter vandreture i det vestjyske.

Ruten er 15 kilometer lang, og er ifølge Visit Holstebro / Visit Nordvestkysten kvalitetsstemplet som en af de bedste vandreruter i Europa, derudover er den vestkystens første certificerede vandrerute.
Undervejs på ruten er der fint skiltet med pæle med pile der peger dig i den rigtige retning, hvilket gør ruten ret overskuelig og nem at gå til. Når man er afsted, føle det lidt som en skattejagt at finde frem til de forskellige skiltepæle i klitlandskabet, hvilket er ret underholdende!

Vi startede ved Helmklink Havn, og begav os igennem et sommerhusområde, forbi en naturlegeplads og ud til den flotte klitplantage. Klitterne var prægtige, stejle som bare pokker, og bevokset med klitgræs der kunne give et imponerende antal rifter på bare ben.
Ruten tog os op på toppen af en af klitterne hvor man kunne stå og nyde udsigten over det uregerlige vesterhav. Det var fandme flot altså!
Turen gik videre fra klitplantagen ned til en form for skovsø ved navn Skavemosen, derefter igennem nåleskov, tværs over noget marsk for at gå langs nogle marker og slutte i selvsamme sommerhusområde hvor vi startede.

Nordby Bakker

Sidste stop på sommerens roadtrip var Samsø, hvor vi havde et par dage alene inden min familie gjorde os selskab i den sidste weekend. Som på vandreturen året forinden slog vi vejen forbi Nordby Bakker. Her findes adskillige vandreruter, og vi er hermed meget tæt på at have taget dem alle sammen! Naturstyrelsen har været så flink at udgive frit tilgængelige turfoldere og opsætte retningsangivelser langs ruterne, og kort hvor de starter så man kan navigere nogenlunde i de forskellige.

Du vil måske også synes om..