De Glemte Kæmper – Et værk af Thomas Dambo

Nogle gange støder man på initiativer der rammer én lige i hjertet, og som man simpelthen bliver nødt til at lære mere om. Sådan et projekt har Thomas Dambo begået.

De Glemte Kæmper er ifølge projektet selv en skulpturskattejagt i det fri. Fordelt over et områder der strækker sig fra Høje Taastrup til Ishøj og Rødovre, er 6 store træskulpturer gemt i naturen. Deres størrelse gør dem ret nemme at spotte, hvis man ved hvor man skal lede. Tricket er nemlig at de er “gemt” på smukke og oversete naturområder på Københavns Vestegn, så når du tager på skattejagt, støder du højst sandsynligt på nogle skønne naturområder du ikke kendte i forvejen.

Under hele skattejagten havde jeg dog en følelse af at være blevet udsat for en typ-o af den grimme slags. Kunstværket som helhed hedder De Glemte Kæmper. Men jeg kan ikke abstrahere fra at det burde hedde De Gemte Kæmper i stedet. Kæmperne er nemlig gemt rundt omkring i naturen, og nogle af dem, især den sovende kæmpe, skal man lige vide hvor er før man kan finde dem.

Formålet med projektet er at bringe kunsten ud af museernes vante rammer. Hvilket man må sige har lykkedes.

Billedet herover af Lille Tilde (som iøvrigt er +4 meter høj) viser hvordan Thomas Dambo har formået at give skulpturen et menneskelignende udtryk i ansigtet. Det skal gerne opleves live, for det er altså ret imponerende at stå og betragte.

Alle 6 skulpturer har et lille skilt placeret tæt ved sig med en lille spidsfindig gådelignende tekst, der teaser hvor den næste skulptur på ruten befinder sig.
Derudover er de alle konstrueret således at forbipasserende kan anvende skulpturene. En af kæmperne danner med munden en lille hule, en anden laver med armen en bro over et vandløb, og alle kan de leges på at børn og barnlige sjæle.

Når man har fundet skulpturerne vil jeg på det varmeste anbefale at man tager et smut ind forbi hjemmesiden og læser den lille historie der er om den pågældende skulptur. Her står nemlig også hvor skulpturen har fået sit navn fra, hvilket ikke sjældent er inspireret af én af de frivillige fra det pågældende lokalområde, der har hjulpet kunstneren med at bygge skulpturen.

Har du fået lyst til selv at tage på skattejagt, kan du finde fortællingerne og kortet med de forskellige gemmesteder for kæmperne lige her